08 Haziran 2007

Doğumunun 800. Yılında Mevlana

Düşünüyorum da ;bir insan yaşıyor, bundan 8 asır önce ve o insan öyle şeyler yazıyor ki, yazdıkları 800 yıl sonra bile insanların ruhlarını cilalıyor ve insanların ruhlarının derinlerine işliyor.
Mevlana, insan ruhunun derinlerine inan bir kitap değilde, teknoloji ve bilimle ilgili bir kitap yazsaydı yine insanlarda aynı etkiyi yaratırmıydı? Sanıyorum ki yaratmazdı. O kitap sadece nostaljik amaçlı olarak o işin erbapları tarafından okunurdu. Mevlana’nın yazdıklarının hala dillerden dillere dolaşmasının sebebi hikmeti nedir peki?
İnsanın ruhu 800 yıl önce ne ise şuanda da odur. 800 yıl öncede insanın ruhu; sevgi, saygı, hoşgörü, paylaşıma muhtaçtı, şimdide muhtaç, bundan sonrakilerde muhtaç olacak.
Mevlana’nın yazdıklarının tüm zamanlarda, tüm insanlarda aynı etkiyi yaratmasının temelinde “ilahi mesajı” konu alması yatıyor. Çünkü Mevlana ilahi mesaj ile müşerref olmuştu ve insanın yaratıcısından, insanın fıtratına dair mesajı almıştı ve onu yorumlamıştı. İnsanların nelere muhtaç bir şekilde yaratıldığını öğrenmişti.
Bugün UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlana yılı olarak anılmasının ve kutlanmasının temelinde bu var. Kısaca söylemek gerekirse İslam var. Çünkü Mevlana’nın söylediklerinin temelinde Kur’an var. Müslümanların katil olduğunu savunan batı kendisiyle çelişmiyor mu? Hoşgörü ve kardeşliği İslam mesajı ile yaymaya çalışması bir çelişki değil mi?
Ama bunda çok şaşırack bir şey yok. Maddi değerlerin yüceltildiği Avrupa’nın elinde bu tür değerler yok. Mecbur kalıyorlar değerlerimize sarılmaya ve onlardan feyz almaya.

3 yorum:

cafer dedi ki...

2 yıldır cnbc e kanalında pazar geceleri 23,00 da izlediğim six feet under adlı dizinin bir bölümünde ölen adam cenaze töreninde mevlana dan bir yazı okunsasını istemişti.çok duygulandım.taa dünyanın öbür ucunda bile bu topraklardan bizden birinin biliniyor olması çok hoşuma gitti

Adsız dedi ki...

ne acıdırki bizim değerimiz dediğimizmevlanayı başkalarından duyarak anlamaya çalışıyuoruz sizin gözünüzden bakmak gerekli lakin sistem onu yıllarca hümanizm min kurucusu gibi gösterdi islamdan ayırdılar. şimdi sizingibi güzel insanlar biliyor ve anlatıyor takdir etmek bizim haddimiz değil sadece teşekkür edebiliyorum . sağolun.

Adsız dedi ki...

mevlana bati'da baya biliniyor aslinda mavlana'nin siir kitaplari amerika'da en fazla satanlar listesinde hatta bazen ilk sirada olabiliyor...